Avoin kirje maamme kuntapäättäjille.

Perjantai 9.8.2013 - OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen


Välitämme OAJ:n puheenjohtajan viestin pirkanmaalaisten päättäjien tietoon.

Lomautukset uhka lasten tulevaisuudelle

 

Usean hiljaisen lomautusvuoden jälkeen on yt-neuvottelujen ja lomautusuhkien määrä kunnissa noussut nopeasti. Päätetyt lomautukset koskevat tällä hetkellä jo lähes 3 000 opettajaa ja 50 000 - 60 000 oppilasta. Lomauttajakuntia on nyt kahdeksan, mutta lukumäärä uhkaa kasvaa kun lomautuksista tulee muoti-ilmiö. Loppusyksyyn mennessä lomautuksista kärsivien oppilaiden määrä noussee jo 100 000:een. Siis käytännössä kohta joka kuudes lapsi kärsii lomautusten vaikutuksista.

Kuntien paniikista, mutta myös harkintakyvyn puutteesta kertoo se, että uhkakuntien joukkoon on liittynyt myös taloudeltaan keskivahvoja kuntia. Lomautuspäätöksiä on valmisteltu myös kunnissa, jotka ovat saaneet valtiolta harkinnanvaraista valtionapua ryhmäkokojen pienentämiseen. Noilta kunnilta valtionavut peritään pois ja säästö, jos sitä yleensäkään tulee, jää rahallisestikin näennäiseksi, mutta lapset ja maine kärsivät.

OAJ ei hyväksy opetus- ja kasvatushenkilöstön lomautuksia, sillä ne rikkovat oppilaiden ja päiväkotilasten laillisia oikeuksia. Vaikka lomautus olisi sinänsä työnantajan laillinen toimenpide, se johtaa opetustoimessa lasten kannalta laittomiin tilanteisiin. Oppilailla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta kaikkina koulun työpäivinä. Samoin oppilailla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Lomautusoloissa oppilaiden oikeudet eivät toteudu ja myös koulutyön turvallisuus heikkenee. Tästä on useita aluehallintoviranomaisten päätöksiä, ja lomautuspäätöksiä on todettu laittomiksi hallinto-oikeuksissa.

Koska kerrallaan voi lomautettuna olla vain osa opettajista, lomautukset sotkevat koulutyön pahimmillaan jopa kuukausien ajaksi. Opetus, ohjaus, opetuksen tuki ja turvallisuus toteutuvat vain osittain. Onkin päivänselvää, ettei lomautuskunnan tarjoama koulutus ja päivähoito ole yhdenvertaista naapurikunnan kanssa. Koulutuksesta tulee heikkoa päivähoitoa, varhaiskasvatuksen päivähoidosta säilytyspaikka. Lomautusten maksajina ovatkin oman kunnan lapset ja nuoret.

Opetushenkilöstön lomautuksilla tavoitellut säästöt eivät ole missään suhteessa opinnoille ja varhaiskasvatukselle aiheutettuun haittaan. Siksi OAJ puuttuu kaikkiin lomautusuhkiin. Ensi vaiheessa annamme tietoa oppilaiden oikeuksista ja vetoamme kuntapäättäjiin, jotta nämä luopuisivat lomautuksista. Useat kymmenet kunnat ovatkin tehneet näin ja samalla pelastaneet maineensa sekä lasten oppimisen ymmärtäjinä että työnantajina. Miksi korkeasti koulutetut ja vaativaa työtä tekevät opettajat jäisivät kuntaan, joka ei arvosta opettajan ja oppilaan työtä?

OAJ vetoaa myös vanhempiin ja kuntalaisiin, jotta nämä vaikuttaisivat päättäjiin. Kuntalaiset voivat myös valittaa lomautuspäätöksistä. Ammattijärjestöllä on vielä joukko muitakin vaikuttamiskeinoja valikoimassaan.

Kuntatalouden näkymät ovat kiistatta tukalat kuntien ylimitoitettujen tehtävien ja miljardiluokan valtionosuusleikkausten takia. Se ei anna kuitenkaan kunnille oikeutta tinkiä velvoitteistaan. Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia opetuksesta ja koulutus ja varhaiskasvatus ovat kunnan keskeisiä peruspalveluja, jotka on hoidettava asiallisesti ja laadukkaasti kaikissa oloissa.

Kunnan taloutta ei saada lomauttamalla pysyvästi paranemaan. Kunnan talouden pelastaminen ei voi ollakaan yksinomaan kunnan työntekijöiden velvollisuus, vaan se on kaikkien kuntalaisten ja koko yhteiskunnan asia.

Lomautus yksityisellä sektorilla liittyy tilanteeseen, jossa työ vähenee. Päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa työ ole suinkaan vähentynyt vaan päinvastoin. Perheiden taloudellinen epävarmuus heijastuu koulujen ja opettajien työhön oppilaiden lisääntyneenä tuen ja ohjauksen tarpeena. Näinä aikoina on koulun oltava paikka, joka valaa nuorille luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen, eikä nakerra sitä. Tehtyjen selvitysten mukaan lomautukset ovat aiheuttaneet pitkäaikaisia kielteisiä vaikutuksia koulujen ja päiväkotien toimintaan. Lisäksi lasten huonovointisuus on selvästi lisääntynyt noissa kunnissa.

Lomautukset ovat asettaneet koulujen ja päiväkotien johtajat ja rehtorit täysin kohtuuttomiin tilanteisiin ja kovan henkisen paineen alle. Rehtorit joutuvat ylhäältä tulevien määräysten perusteella virkamiehinä valmistelemaan koulujensa lomautusjärjestelyjä, vaikka tietävät niiden aiheuttavan haitan oppilaille ja opiskelijoille ja lomautuksen johtavan laittomaan tilanteeseen. Palkinnoksi tästä työstä työnantaja yleensä vielä lomauttaa rehtorin pidemmäksi aikaa kuin muut työntekijät.

Lomautuksissa vastuu on ainoastaan työantajalla. Mahtaako monikaan kuntapäättäjä pysähtyä ajattelemaan, millaisen vastuun hän lomautuspäätöksen tehdessään ottaa. Jos lomautuksen aikana sattuu esimerkiksi jokin onnettomuus, vastaajaa tullaan etsimään lomautuspäätöksen tehneistä. Ehkä olisi aika pysähtyä ja miettiä vielä kerran uudelleen. Opetus ja kasvatus on investointi paitsi lasten ja nuorten myös kunnan tulevaisuuteen.

Olli Luukkainen, puheenjohtaja
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ