OAJ:n kevätvaltuuston terveiset

Sunnuntai 19.5.2013 - Kaj Raiskio


valtuusto_2.jpgOAJ:n kevätvaltuusto kokoontui Helsingin Paasitornissa 15.–17.5.2013. Tulevaisuustyön ja ajankohtaisen edunvalvonnan leimaaman valtuuston huipentumana saimme kuulla Suomen taloudellisesta tilanteesta valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen kertomana.

Kokouksessa suurinta mielenkiintoa herättivät valtakunnallisten yhdistysten jäsenmaksupalautteet, kuntasektorin ongelmat ja niiden mukanaan tuomat yt-neuvottelut lomautusuhkineen. Talouden uhkakuvat näkyvät myös Pirkanmaalla muun muassa Mänttä-Vilppulassa ja Tampereella. Toivottavasti meillä ei ajauduta vuoden 2010 tapaan lomauttamisen tielle.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen haastoi valtuuston miettimään, ”Mitä järjestö tekee yksittäisen jäsenen eteen?” ja ”Ovatko järjestön toimenpiteet riittäviä, tarpeellisia ja toimivia?” Luukkaisen mukaan oman paikkansa ansaitakseen tulee järjestömme näkyä kaikissa valmisteluelimissä ja lobata kaikkia kasvatuksen sekä opetuksen toimijoita eritasoilla. Yksittäisen jäsenen kannalta tämä toiminta jää kuitenkin usein näkymättömäksi työksi. Tämän vuoksi meidän toimijoiden tulee nostaa näitä esimerkkejä esille.valtuusto_3.jpg

Helsingin toimisto on laskenut kalentereistaan, että mm. edunvalvontaosaston asiantuntijat osallistuivat 6 500 tapaamiseen vuoden 2012 aikana. On hyvä muistaa, että he ovat vain yksi osa Helsingin toimistoa. Tämä vaikuttavuus on myös havaittu Helsingin Sanomissa, jonka mukaan OAJ oli JHL:n jälkeen kaikkein kutsutuin asiantuntijaryhmä eduskunnassa viimeisen 15 vuoden aikana ammattijärjestöjen puolelta. Esimerkiksi OAJ Pirkanmaan delegaationa olimme tapaamassa kahdeksaa pirkanmaalaista kansanedustajaa sekä opetusministeriä eduskunnassa 3.5.2013. Viimeaikaisina menestyksinä voidaan pitää varhaiskasvatuksen lainsäädäntömuutosta ja nuorisotakuuta, joita OAJ oli ensimmäisenä ajamassa. Järjestömme toimilla ammatillisen puolen leikkauksia saatiin pienennettyä, perusopetukseen saatiin lisää tunteja ja ryhmäkokojen pienentämiseen korvamerkittyä rahaa.

Alppilan peruskoulun opettajan tapaus on esimerkki siitä, kuinka OAJ toimii jäsentensä puolesta. Samankaltaisia tilanteita on eripuolilla Suomea. OAJ:n toimiston antama oikeusapu, pää- sekä luottamusmiesten antama tuki jäävät normaalisti julkisuuden ulkopuolelle. Järjestö tukee jokaista jäsentä, joka ottaa yhteyttä kokiessaan epäoikeudenmukaista kohtelua työnantajan tai jonkin muun tahon suunnalta. Tällä hetkellä sisäilma- ja homeongelmat päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa ovat räikein ongelma, mihin meidän kaikkien tulee puuttua. OAJ:n valtuusto antoi julkilausuman aiheesta medialle valtuuston päätteeksi.valtuusto_1.jpg

Tällä kertaa pääsin osallistumaan valtuustotyöskentelyyn aikaisempaa tiiviimmin. Sain toimia 38 hengen järjestö- ja tiedotuspoliittisen valiokunnan puheenjohtajana. Tämän tehtävän kautta sain osallistua valtuuston kulisseissa tapahtuvaan toimintaan. Tämän lisäksi olin mukana valmistelemassa pontta, jossa vahvistettiin järjestömme toimia työaikajärjestelmien kehittämiseksi ja opetusvelvollisuuksien oikeudenmukaistamiseksi.

Valtuutettunne Kaj Raiskio

Kuvat Niilo Hirvonen