Sisäilmapommi pirkanmaalaisissa päiväkodeissa ja kouluissa

Torstai 10.10.2013 - Kaj Raiskio ja Liisa Kurikka


(Julkaistu Aamulehden Lukijalta -palstalla 10.10.2013)

Home- ja sisäilmaongelmat vaivaavat Suomessa päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia. Arvioiden mukaan jopa 259 200 altistuu home- ja kosteusvaurioituneissa päiväkodeissa ja kouluissa päivittäin. Sisäilmaongelmien tutkimukset vievät aikaa, korjausurakat laahaavat jäljessä ja kiinteistöjen kunnossapidosta säästetään. Samaan aikaan kaikki kiinteistössä työskentelevät altistuvat ongelmille. 

Kaikkia pirkanmaalaisia opettajia edustava OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys on saanut huolestuttavia viestejä home- ja sisäilmaongelmista alueemme päiväkodeista ja kouluista. Ongelmasta kärsitään niin pienillä paikkakunnilla kuin Tampereella. Osasta olemme saaneet lukea lehtien palstoilta (esimerkiksi AL 11.9.).

Huoltajien ja henkilöstön esille tuomia epäilyjä ja oireita sisäilmaongelmista vähätellään pelottavan usein. Havaituista tilanteista ei tiedoteta riittävästi ja totuudenmukaisesti. Joissain tapauksissa jopa opettajan sananvapautta on rajoitettu, kun hän on tuonut esille epäkohtia.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen vahvisti päätöksessään (AL 20.9.), että sananvapaus on perustuslaillinen oikeus myös opettajille. Näin ollen havaittuja ongelmia pitää tuoda julki avoimesti. Koulutuksen järjestäjällä on velvoite taata lasten ja nuorten turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö. Opettajien ja kaikkien työntekijöiden velvollisuuteen kuuluu jo työturvallisuuslain mukaan tuoda terveyttä ja turvallisuutta vaarantavat asiat työnantajan tietoon.

OAJ:n vuonna 2012 päiväkotien johtajille, rehtoreille ja työsuojeluvaltuutetuille teettämä selvitys antoi koruttoman kuvan ongelman laajuudesta. Kaksi kolmasosaa tutkimukseen osallistuneista oli havainnut sisäilmaongelmia päiväkodeissa ja kouluissa. Viimeisen kahden vuoden aikana kaikista opettajista 4 % oli joutunut siirtymään toisiin työtiloihin ja 1,7 % joutunut ammattitautiprosessiin sisäilmaongelmien vuoksi. 

Uutena ääri-ilmiönä on tietoomme tullut työnantajien tapa estää opettajaa tekemästä työtään ongelmien korjaamisen tai väistötilojen hankkimisen sijaan. Opettajaa pidetään kotona, vaikka hän pystyisi jatkamaan opettamista puhtaissa tiloissa. Tämä ei voi olla lasten ja nuorten oppimisen kannalta hyvä ratkaisu eikä kunnalle taloudellisesti kannattava järjestely. Huolestuttavaa on, että lapset ja nuoret jatkavat samoissa tiloissa opiskeluaan sijaisen johdolla, vaikka sisäilmaongelmien vakavuus on koulutuksenjärjestäjän tiedossa. Tiedämme myös, että lapset sairastuvat herkemmin kuin aikuiset home- ja kosteusvaurioituneissa rakennuksissa. 

Pirkanmaalaisten päättäjien tulee ottaa tämä ongelma vakavasti. Onneksi moni kunta on näin toiminut.

Valtion talousarvio vuodelle 2014 tarjoaa lisää tukea homekoulujen kunnostamiseen. Näillä rahoilla saadaan käyntiin satakunta hanketta maanlaajuisesti, kun ongelma koskettaa tuhansia rakennuksia. Nyt näitä tukia pitää hakea ja kiinteistöt on saatava kuntoon. Päiväkoti- ja koulukiinteistöjen kunto on selvitettävä huolellisesti ja puututtava ongelmakohteisiin jämäkästi. Kyse on lastemme ja meidän kaikkien hyvinvoinnista.

Kaj Raiskio 
OAJ Pirkanmaan puheenjohtaja
Liisa Kurikka
OAJ Pirkanmaan alueasiamies