OAJ:n syysvaltuustoterveiset

Torstai 28.11.2013 - Kaj Raiskio


OAJ:n juhlavaltuusto kokoontui Espoon Dipolissa 20.–23.11. Puheenjohtaja Olli Luukkainen aloitti järjestömme 40-vuotista taivalta juhlistavan valtuuston synkkien talouslukujen saattelemana. Luukkaisen mukaan suomalaisen yhteiskunnan suurimpana uhkana on bruttokansantuotteen hidas kasvu. Tämän hetken kasvu ei pysty tuottamaan riittävästi varallisuutta, jolla voitaisiin ylläpitää nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa. Ekonomien mukaan talouskasvua uhkaa lisäksi pelko deflaatiosta. Onneksi työttömyys ei ole kuitenkaan lähtenyt vielä räjähdysmäiseen kasvuun. Eläkkeelle siirtyvien suuri joukko on pystynyt pitämään luvut maltillisina.
image1.jpg
OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistys sai Koululiikuntaliiton myöntämän Ollin kiulun. Saimme noutaa sen valtuuston edestä kaikkien pirkanmaalaisten valtuutettujen kanssa. KLL:n myöntämän kiertopalkinnon jakoi KLL:n puheenjohtaja, kansanedustaja Raija Vahasalo. Kiitos palkinnosta kuuluu aktiivisille pirkanmaalaisille opettajille, jotka ovat liikkuneet ahkerasti KLL:n järjestämissä opettajaliikunnan tilaisuuksissa sählystä sulkapalloon vuonna 2013.
 
OAJ:n valtuustotyön kehittäminen on päässyt hyvään vauhtiin. Uutena työmuotona oli paneelikeskustelu ja sen seuraaminen sekä kommentointi reaaliajassa viestiseinän kautta. Paneelissa keskusteltiin Suomi koulutuksen kärjessä 2030 - teeman kautta. Saimme seurata hyvin juonnettua paneelia ja valtuutettujen kiivasta keskustelua.
 
Kokouksessa kuulimme seikkaperäisen selvityksen syntyneestä palkkaratkaisusta. Keskitetty sopimus oli esittelijöiden mukaan tyydyttävä. Tätä parempaa tasoa ei olisi saavutettu muilla keinoilla. Tämän olemme nähneet niiden ryhmien osalta, jotka jäivät sopimuksen ulkopuolelle. Yksikään heistä ei ole saavuttanut lisäetua. Tuleva kausi 2013-2014 tuo ostovoimaan noin prosentin laskun, joka ei voi olla pitkäkestoinen ratkaisu.
 
Tähän päättyi nelivuotinen valtuustokauteni. Nyt alkaa ehdokashankinta tulevia vaaleja varten. Yleissivistävien opettajien (peruskoulu ja lukio) kohdalla oimage2.jpgn tapahtunut vaalipiirien yhdistyminen. Tulevissa vaaleissa Pirkanmaa muodostaa yhden vaalipiirin, jonka alueelta valitaan kahdeksan valtuutettua. Moni tämän hetken valtuutetuista ei ole lähdössä enää ehdolle vaaleihin. Tarvitsemme uutta verta mukaan toimintaan. Toivottavasti mahdollisimman moni lähtisi tavoittelemaan paikkaa järjestömme korkeimmassa päättävässä elimessä. Tämän tehtävän kautta saa erinomaisen ikkunan tulo-, palkka- ja koulutuspolitiikkaan. Valtuustossa tutustuu mukaviin opettajiin ympäri Suomea. Samalla on mahdollista luoda kontakteja, joiden avulla saa voimaa oman alueen edunvalvontaan. Jos huomaa epäkohtia, niin on parasta lähteä niitä itse ratkomaan.
 
Valtuutettunne Kaj Raiskio